Osteopathie
Meer informatie en achtergrond over osteopathie
Osteopathie is een therapievorm waarbij de therapeut uw lichaam benadert als één samenwerkend geheel. Het is een manuele geneeskunst, dit houdt in dat een osteopaat alleen zijn handen gebruikt.
Wanneer u met uw klacht bij een osteopaat komt zal deze via een lichamelijk onderzoek op zoek gaan naar bewegingsverlies in het lichaam.
Wat osteopathie onderscheidt van andere therapieën is dat niet alleen het bewegingsapparaat (gewrichten, botten, spieren), maar ook het orgaanstelsel (maag-darmkanaal, nieren etc.) en de schedel worden meegenomen bij het in kaart brengen van de klacht. Van al deze structuren wordt de beweeglijkheid bepaald.
Deze ‘totaalbenadering’ maakt osteopathie uniek.
Osteopathie benadert het lichaam op de volgende wijze:
Alles in het lichaam beweegt, zowel de spieren als de bloedvaten, van ingewanden tot botten.
Ten gevolge van zaken als operaties, littekenweefsel, medicijngebruik, trauma’s of voedingsgewoonten kan de beweeglijkheid verminderen en dit kan klachten veroorzaken.
Een osteopaat heeft door zijn kennis van anatomie en fysiologie inzicht in de onderlinge relaties en kan hierdoor op een andere manier naar uw klacht kijken.
De behandeling richt zich vervolgens op het herstellen van de beweeglijkheid van deze structuren (gewrichten, organen, spieren).